1
Wat is er nieuwe op de website
Gratis artikelen
Stel je vraag via e-mail
Gratis nieuwsbrief

Let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst

Als u een tekst schrijft voor een personeelsadvertentie, let dan op de verschillende wettelijke bepalingen die betrekking hebben op de inhoud van uw adverentie. Het gaat om de volgende bepalingen.

Bepaling 1
Verbod op onderscheid in sexe

U mag volgens de Wet gelijke behandeling geen onderscheid maken tussen mannelijke en
vrouwelijke kandidaten. Dit kunt u oplossen door in de personeelsadvertentie de letters M/V neer te zetten. U geeft daarmee aan dat de functie voor zowel mannen als vrouwen is bedoeld.

Bepaling 2
Verbod op onderscheid op basis van persoonlijke kenmerken

Het is op grond van de Algemene Wet gelijke behandeling verboden te discrimineren op grond van bijvoorbeeld ras, geloof en burgerlijke staat. Die wet bepaalt dat uw bedrijf bijvoorbeeld niet specifiek naar een autochtone kandidaat mag vragen. Neem dus geen bepalingen op in uw advertentie die gaan over godsdienst, levensovertuiging, politieke overtuiging, ras, geslacht, nationaliteit, hetero- of homoseksuele gerichtheid en burgerlijke staat.
Bepaling 3
Verbod op discriminatie op grond van een handicap of chronische ziekte


De Wet Gelijke Behandeling verbiedt discriminatie op grond van een
handicap of chronische ziekte. Daarnaast verplicht deze wet de werkgever om doeltreffende aanpassingen te verrichten voor werknemers, tenzij dit een onevenredige belasting vormt. 

Bepaling 4
Verbod op leeftijddiscriminatie bij arbeid

Sinds 2004 bestaat er een verbod op leeftijdsdiscriminatie bij arbeid tenzij er een goede reden voor is. Dus in een advertentie vragen om mensen van een bepaalde leeftijd is niet toegestaan. Avertentieteksten met 'jonge medewerkers’ of 'pas afgestudeerden gezocht’ zijn ook niet toegestaan want zij sluiten een grote groep ouderen uit.

Meld u aan als abonnee en lees meer over de NVP-sollicitatiecode, de Commissie Gelijke Behandeling en een handige checklist voor de praktijk waarmee snel is te bepalen of een leeftijdsbepaling in uw advertentie is toegestaan of niet.

Zelf een arbeidscontract op maat samenstellen?
Dat kan op basis van een professioneel model dat is ontwikkeld door advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann. Inclusief aanwijzigingen, tips en adviezen per contractsartikel.
Meer weten?
Wilt u meer weten over dit onderwerp en gebruik maken van de vele handige tools en documenten op het gebied van HRM? Klik dan hier voor informatie over HRM-Tools voor leidinggevenden.

Abonneer je op onze gratis nieuwsbrief

Vergelijkbare artikelen
hoe maakt u een goede functieomschrijving bij een vacature?
zo maakt u een goede vacaturetekst
let op wettelijke regels bij het opstellen van uw vacaturetekst
personeel aannemen begint bij een goede arbeidsovereenkomst
houd rekening met een liegende sollicitant
hoe herkent u een namaakdiploma?
personeel nodig bij (door)groei van uw bedrijf?
beginsalaris bepalen: aanvangsalaris een kwestie van afwegen en vergelijken
salarisvragen die u kunt stellen als werkgever bij sollicitaties
stappenplan personeel aannemen


Leidinggevenden hebben meestal ook te maken met begrotingen, jaarcijfers, enzovoort. U ontvangt daarom als nieuwe gebruiker de software “Prognoses en Jaarcijfers” helemaal gratis! (winkelwaarde € 79,-).